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Q: How can I access the grant application? 

A: Applications are now available in Electronic Web Enabled Grants (EWEG) System in the NJDOE 
Homeroom portal. To gain access to this grant application within the EWEG system please 
email eweghelp@doe.nj.gov requesting the “UPK Facilities Grant Application”. 

Q: What is the due date for this grant? (Updated 4.11.24) 

A: All grant applications must be submitted in the EWEG system no later than 5 p.m. on 6/3/24. 

Q: What is the timeline to expend funds once grant is awarded? (Updated 4.11.24) 

A: All funds must be obligated no later than 8/31/26 and liquidated by 9/30/26. 

Q: Can I use funds to purchase a modular classroom?  

A: This is allowable as long as the modular classroom is being placed onto an existing school site and is 
permanent. This does not include TCUs or any other temporary space which are unallowable under this 
grant. 

Q: If I don’t have local matching funds can I still apply for the grant? (Updated 4.11.24) 

A: Districts must be able to demonstrate local matching funds for the balance of the project costs within 
the required timelines to expend funds. Funds must be obligated by 8/30/26 and liquidated by 9/30/26. 

Q: How does my architect submit the plans for review?  

A: School districts are responsible for uploading all supporting documents for this project. Within the 
EWEG application, there is an area to upload the required documents. 

Q: Are these funds subject to monitoring by DOE or outside monitoring firms? 

A: Yes. Under federal Uniform Grant Guidance, 2 CFR § 200.332 Requirements for pass-through entities, 
NJDOE is responsible for monitoring subgrantees who receive federal funds. Additionally, under State of 
New Jersey, Executive Order 166, NJDOE is required to engage the services of an Integrity Monitor who 
not only monitors NJDOE but also subgrantees receiving funds from this program. 

Q: Since this project is being funded with federal COVID relief funds, are there additional regulations 
or requirements for these funds? 

A: Yes, all federal laws and regulations are applicable to this project. Guidelines are provided but when in 
doubt, school districts should consult their board attorney.  

Q: How do I know which priority area to apply to? 

A: School districts should conduct an internal needs assessment to determine which priority area applies 
to their district. It should be noted that the projects are being funded in the priority area order listed in 
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the NGO. All of priority 1 projects will be funded first before funding the additional priority areas, 
remaining funds will be allocated to the other priority areas in order. 

Q: How does my district access the funds to support my approved projects? (New 4.11.24) 

A: This federal grant is paid to grantees on a reimbursement basis in alignment with federal 
requirements. Any request for reimbursement for eligible costs, must be submitted through the EWEG 
system. Additional information on the EWEG system and reimbursement request process can be found 
here.  

Q: How often can my district submit a reimbursement request through the EWEG system? (New 
4.11.24) 

A: Districts may submit reimbursement requests as often as they’d like but will only be paid once a 
month in accordance with the NJDOE’s agreement with the United States Department of Treasury. 

Q: Can my district be paid over time with multiple reimbursement requests through the EWEG system 
or is it one lump sum payment at the end of the project? (New 4.11.24) 

A: Districts may submit multiple reimbursement requests to be reimbursed as expenditures occur. In 
accordance with Federal Uniform Grant Guidelines, districts should be submitting reimbursement 
requests on a monthly basis and not waiting until project completion to request a lump sum.  

Q: Are there reporting requirements for districts who are awarded grants funds? (New 4.11.24) 

A: Yes. Regular reporting through the EWEG system is required throughout the grant period. Interim 
reports are due on the following dates: August 30, 2024, August 30, 2025. A final program and 
expenditure report is due on September 30, 2026.  

Q: Can my district request a reimbursement after September 30, 2026? (New 4.11.24) 

A: No. Once a final expenditure report is submitted no additional reimbursement requests can be 
submitted. 

Q: If I applied and received funding from the earlier grant opportunity for this program, can my district 
apply again? (New 4.11.24) 

A: No. Districts can only receive funding for UPK facilities once to support their pre-k facilities expansion 
efforts. 

Q: My district applied for funds in round 1 and was not awarded a grant, can my district apply again 
under the new grant opportunity? (New 4.11.24) 

A: Yes. A district may apply again for funding if they did not receive any grant funding previously under 
this grant opportunity.  
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